Sztara Metropolija (régi püspökség) templom

A város legősibb temploma, mely az 5-6. században épült. Ma már csak a romjai láthatóak, de ebből is látszik, hogy méretével kiemelkedett a többi templom közül.

Tudni kell, hogy a környéken viszonylag későn a 4-5. században terjedt el a kereszténység. Azonban neszebár jelentősége miatt hamar püspöki székhely lett és mint ilyet püspöki templommal látták el.

Ha a fő tér felől érkezünk láthatjuk, hogy a templom egy kisebb mélyedésben helyezkedik el. Ami már elsőre is feltűnik, hogy egy kettős bejárata van az épületnek. Ez a kora-keresztény időkben arra szolgált, hogy a még meg nem keresztelt, de már hívő emberek részt tudjanak venni az Isten tiszteleten. A templom háromhajós szerkezetben épült, azonban az évszázadok viharai csak a templom vázát hagyták épen, így fentről is jól látszik, mindhárom hajó. A két oldalsó hajóban a hölgyek, míg a főhajóban a férfiak imádkozhattak.

Az épületből még az oltár maradt épen, ez biztosítja a kiváló akusztikát, ami miatt mind a napig komolyzenei koncerteknek ad otthont az épület.